„Zorba Grecul” / Nikos Kazantzakis

Auzisem demult despre acest Zorbas. Numele însă îl asociam mai degrabă cu un dans grecesc, decât cu celebrul roman. Nicidecum nu găseam timp sau voinţă să caut cartea. Întâmplarea fo ca toamna trecută, trebuia să vizitez Athena şi ziceam că n-ar fi rău să citesc ceva nu doar despre locurile pe unde vroiam neapărat să ajung, ci şi despre spiritul şi culoarea acestei naţiuni. Un curs de elenizare rapidă, într-un fel. Ei bine, bănuielile mele s-au adeverit.

Zorba Grecul_2011„Zorba Grecul” e o carte despre minunile greceşti, despre femei, despre muzică, mare, santouri, prietenie, mâncare, despre pofta aia nebună de viaţă şi dans. Romanul porneşte de la o întâmplare reală. Autorul Nikos Kazantzakis deschide o mină de lignit în Pelopones şi în compania lui Alexis Zorbas se aventurează în afacerea de pe malul cretan. Noul său tovarăș îi oferă o altă cheie în înţelegerea lucrurilor, a lumii, a bucuriilor zilnice. Dialogurile lor debordează de sinceritate, de limpezime, de vlagă; dezleagă și simplifică întrebările metafizice chinuitoare pentru autor.

Nu ai cum să nu-l îndrăgeşti pe acest Alexis Zorbas – un personaj extrem de colorat, un moșulică trecut prin viaţă şi prin lume, şi totuşi plin de tinereţe sufletească. Conversaţiile lor de pe malul mării, într-un „peisaj cretan simplu, zugrăvit cu trăsături de penel grosolane”, sunt geniale.”Naţia muierească”, patrie, instincte, violență, dragoste, libertate, vin și iarăși dans – orice subiect luminează şi prinde viaţă pe paginile cărţii.

Zorba The Greek 2

Iar şi iar îmi dau seama cât de mult ne place să complicăm viaţa, să ne înglodăm în concepte filozofice, culturale, religioase, atunci când totul ar avea o explicaţie simplă şi firească. Să irosim ani pentru a ne vedea împliniţi şi să amânăm la nesfârşit realizarea viselor noastre.

Anthony Quinn, a interpretat rolul lui Zorbas în filmul din 1964, care a luat 3 premii Oscar. A jucat fantastic, dar mai întâi vă recomand cu drag să citiţi cartea. Pentru mine, romanul a fost o descoperire, un vin bun, o călătorie pe insula Creta, o lectură după care, ţi-e poftă asemenea lui Zorbas să salţi într-un dans pe malul mării; nestăpânit, frenetic, să simţi viaţa ca pe-o muzică bună ce-ţi inundă carnea și-ți flutură sufletul.

“Poți să zici ce-i vrea, muierea e altceva, nu-i făptura omeneasca. Muierea e ceva de neînțeles, și toate legile statului și ale religiei greșesc.”

„Eram fericit si o știam. De obicei, nu ne dam seama când ne cuprinde fericirea; abia după ce trece și privim în urma, abia atunci ne dam seama brusc – uneori cu surprindere – cât de fericiți am fost.”

“A prelungi despărțirea de cei dragi este otravă curată; mai bine sa o tai dintr-o lovitură de cuțit și să rămâi iarăși singur de tot, în starea fireasca a omului, singurătatea.”

„Fiecare om are câte-o nebunie, dar cea mai mare nebunie, după mine, e să n-ai niciuna.”

„Moartea-i un fleac, un simplu pfff! şi candela se stinge. Dar bătrâneţea e-o ruşine.”

„Nu sper nimic, nu ma tem de nimic, sunt liber

“Ce taina o mai fi și asta? se-ntrebă. Ce vrea să însemne muierea și cum o reuși să slăbească așa șuruburile minţii noastre?”

„În asfințit, îmi plăcea să-mi umplu pumnii cu nisip fin galben și să-l las să alunece, fierbinte, printre degete. Pumnul era ca o clepsidră prin care viața se scurge și dispare; dispare iar eu stau și privesc marea, îl ascult pe Zorbas și tâmplele-mi plesnesc de fericire.”

„Ce s-aștepți de la muieri? Să toarne plozi cu cin’ s-o nimeri. Ce s-aștepți de la bărbați? Să cadă-n cursă, amărâții!”

“Ziua e pentru munca. Ziua e barbat. Noaptea e pentru benchetuiala. Noaptea e femeie.”

Tot ce e bun în lumea asta e născocit de diavol: muierile frumoase, primăvara, purcelul prăjit, vinul, în toate astea e mâna Diavolului. În vreme ce bunul Dumnezeu i-a făcut pe călugări, posturile, ceaiul de mușețel și muierile urâte, pfui!”

„Mulţi caută fericirea mai presus de om; alţii mai prejos. Dar fericirea e pe potriva omului.”

” În astfel de clipe, viața îți pare ușoară ca un fulg și pământul ca un nor care își schimbă întruna forma și se transformă în suflarea vântului.”

„Epuizează-ţi manifestările sufletului printr-un zâmbet.

“Sa vorbești dansând, e oare cu putință?”

4 gânduri despre &8222;„Zorba Grecul” / Nikos Kazantzakis&8221;

   1. da!
    „Nenumărate sînt bucuriile acestei lumi: femeile, fructele, ideile. Dar să străbaţi o mare ca asta, pe-o toamnă blîndă, şoptind numele fiecărei insuli, cred că nu există bucurie care să cufunde mai mult sufletul omului în paradis. Nicăieri altundeva nu treci atît de senin, nici atît de uşor, de la realitate la vis. S-ar spune că aici , în Grecia, minunea e floarea de neînlăturat a necesităţii!”
    cum poţi să nu vrei să vezi Grecia după aşa descrieri?!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s