Moldova paralelă

O spun de la început. Nu este o declarație de dragoste, ci o declarație de independență.

Azi Moldova face 24 de ani, iar la 24, eu student la medicină încă nu știam clar ce vreau de la viață. Nu avea nimeni curajul pe-atunci să-mi spună că nu vei putea supraviețui cu un salariu de medic în Moldova. Salariu oficial. Sau pur și simplu refuzam să cred aceste adevăruri. În plus nu eram sigur nici în ce direcție s-o iau la rezidențiat (chirurgie sau medicină internă). Nici dacă ar fi mai bine să încerc să fac un master peste hotare, cum era la modă. Pe de altă parte, la 24 este ușor să iei decizii, mai greu însă să te ții de ele. La 24 de ani ai săi Moldova încă nu ştie clar ce vrea. Şi încotro ar vrea să o apuce. Ca un proaspăt student fără experiență.

***
Oricât de patetic n-ar suna, o țară fără coloană e ca un copac fără trunchi. Iar roadele acestui copac, le vedem azi la știri. Pe străzi. În piață. În cartierul tău și al meu. Se văd în toate lucrurile care ar fi putut să fie, însă nu sunt. Adică există acum, dar într-un univers paralel. Într-o Moldovă paralelă. Și nu e vorba de diasporă aici. O are fiecare, fiecare are Moldova sa paralelă. Așa cum își vede el țara. Şi fiecare o poartă cu sine – care în sân, care într-un ciorap de lână, care-n inimă, care într-un colț rupt de buzunar. O poartă în limbaj, gesturi, stil, caracter. O poartă mai ales prin comportamentul său în lume, prin cei 7 ani de-acasă. Prin exemplu pe care-l dă copiilor săi. Și nu contează dacă te afli în frontierele ei sau plecat departe în lume. Dacă îți iubești colțul tău de țară cu toată inima și gândirea, atunci nimic nu te poate opri să-ți construiești oriunde te-ai afla, Moldova ta paralelă.

Unul din preferații mei, Eliade scria că libertatea absolută se câştigă prin dragoste. Căci doar dragostea îl eliberează pe om de natura sa. Oamenii Moldovei au nevoie de această libertate. Au nevoie de voință, de caracter, de curaj și dragoste. Pentru că nu poți scuipa în ceea ce iubești. Nici măcar o coajă de sămânţă în parcul Ştefan cel Mare din centrul oraşului.

***

Astăzi, de după ocean, la mii de kilometri de Republica Moldova mă simt mai independent ca niciodată.
Liber, îndrăgostit și independent.

***

971648_4717076213104_330986850_n

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s