E inutil

Acei plecați peste hotare au demult o altă viziune despre cum ar trebui să arate un stat sănătos (ca și mulți rămași acasă). Da, acei din diasporă. Îmi dau seama că sună de parcă ar fi o sectă cuvântul “diaspora”. O organizație secretă care tinde să controleze lumea și planeta Moldova; sperietoare pentru o parte din electoratul rămas acasă. Hey, dacă nu votezi te mănâncă di-as-po-ra! Brrrr! Se aude pe la canalele de televiziune și radio de propagandă, ca dintr-o o imensă gură de canalizare.

Și nici măcar nu e unită diaspora. Un organism în care fiecare celulă își vede de treabă. Își vede de lucru, de școală, de credite și doar uneori, de planuri pentru o vacanță în Moldova. Fiecare prin țara, orașul său străin, devenit în timp noul “acasă”. Hello, ce faceți co-naționalilor? Venim duminică să vă votăm schimbarea. Ha! Acei din “paralel” vin să ia cu asalt secțiile electorale, să ne hotărăscă soarta. Păzea! Citește consternat șahmatistul în pliantul său electoral.

Așa și trăim. De la o electorală la alta. De la un sezon electoral al altul. Ciclul vieții. Cred că ar fi mai potrivit pentru logotipul țării o urnă de vot. O imensă urnă de vot. “Mister, tradiție, alegeri” Acei din diasporă care nu plătesc polița de asigurare moldovenească vor să ia cu asalt centrele electorale. Păzea! Răsfoiește terifiat șahmatistul.

Mulți, dar foarte mulți plecați nu vor mai reveni niciodată acasă. Cu toate acestea, instinctiv se vor trage duminica la secțiile de votare. Pentru că le pasă, oarecum. Pentru că da, de la distanță vezi mai bine cum arată Moldova și cum ar trebui să arate un stat sănătos. Cu economie, medicină, educație, infrastructură, sistem social sănătos. Și probabil e absolut inutil să te pui la explicat cum, cu cine merită să votezi acelor la care gândirea critică e de dimensiunea cerebelului de porumbel. E inutil, pur și simplu.

De aceea mergeți și votați.

Că de nu, vă mănâncă di-as-po-ra!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s