Revelionul se amână

Anul acesta am avut doar 3 zile de concediu. Nu am avut parte de carantină, în care să fi citit toate cărțile necitite sau privit toate filmele neprivite. Poate la anul, poate la următorul val.

Masca o port la lucru și prin magazine din primăvară. Mai puțin vara, atunci când ne-am reîntâlnit de câteva ori cu prietenii de aici. Relaxarea însă nu a durat mult. În spitalele canadiene masca e un accesoriu obligatoriu chiar aproape de la începutul pandemiei, fără excepție. Adică sunt excepții, pentru pacienții intubați. De atunci nu am văzut fețe pe viu în afară de cele ale familiei. Apoi a venit toamna și al 2-lea val cu interdicții de întruniri, extinse până pe 11 Ianuarie 2021, cu amenzi pentru întâniri de 1500$ per căciulă.

Acum se apropie un an de la declanșarea situației excepționale în Quebec, iar eu mă simt uneori chiar incofortabil să văd fețe fără a fi acoperite de mască, din reflex. Asta e partea rea. Partea bună e că involuntar începi să citești expresia ochilor. După cum privește un pacient, poți spune dacă zâmbește, suferă, e obosit, e îngrozit, e nerebdătot, e violent, e nemulțumit, e resemnat în faza sa terminală sau, pur și simplu, ți-e recunoscător că ți-ai făcut bine meseria.

Nu mai văd oameni, văd o pereche mare de ochi. Ochi și sprâncene, jonglări de emoții ieșite de sub o imensă mască purtătoare de picioare și mâini. Fiecare pereche de ochi cu trăirile sale, cu viața sa și cu așteptările sale.

Ne înțelegem dintr-o privire cu colegii de lucru, de la spital. Și știm că o să revenim la normal poate chiar în anul ce vine. La “new-normal” cel puțin sigur. O să ne fie oarecum incomod să ne vedem pe viu, fără măști, fără frica de a transmite sau de a înhața virusul. Dar o să ne obișnuim unii cu alții, din nou.

Și atunci o să vină noul an. Cu adevărat un an nou. Și poate unul mai fericit.

Până atunci, o să fie același 2020, cu imensa sa coadă ce se tot lungește în timp și spațiu, ca și statistica la cazurile noi de infectați. Un interminabil 2020, doar cu +1 în calendar.

Așa că, parafrazându-l pe Mardare, de data aceasta discoteca și Revelionul se amână.

Sărbători sănătoase și la mulți (și diferiți) ani!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s